Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı insan hayatının her döneminde büyük öneme sahiptir.

Ağız içinde görülen hastalıklar çeşitli dalların birlikte çalışmasını gerektirir. Hastanemizde ağız ve çene cerrahisi periodontoloji, protez ve estetik diş hekimliği gibi uzmanlık dallarında çeşitli uygulamalar yapılmaktadır.

Estetik Diş Hekimliği

Ağız ve diş sağlığı problemleri ve dişlerden kaynaklanan estetik sorunlar kişilerin hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.

Estetik diş hekimliği diş, dişeti, yüz ve çenenin yapısı ve birbiri arasındaki uyumu inceleyen diş hekimliği dalıdır. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilinç yükseldikçe, estetik diş hekimliği uygulamalarına olan ilgi de artmaktadır.

  • Full Porselen Uygulaması
  • Porselen Lamina
  • Zirkonyum Uygulaması
  • Diş Beyazlatma
  • Diş Taşı Temizliği
  • Estetik Dolgular (Bonding)
  • Inlay ve Onlay Diş Restorasyonları

Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları Tedavisi)

Periodontoloji dişeti ve dişi çevreleyen destek dokuları inceleyen bölümdür. Dişeti hastalığı (gingivitis), ileri dişeti hastalığı (periodontitis) gibi dişeti problemlerinin tedavisini içerir. Diş eti kanamaları diş eti hastalıklarının ana belirtisidir. Bu nedenle dişeti kanamaları önemsenmeli ve vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.

Günümüzde estetik nedenlerle de bu bilim dalına sıkça başvurulmaktadır. Özellikle gülünce daha çok ortaya çıkan dişetinin 3 mm den daha fazla sarkık görünmesi kötü bir görüntüye sebep olmaktadır. (Gummy smile) Bu durumda operasyon için gingivektomi ve gingivoplasti işlemi sıkça uygulanmaktadır.

Endodonti (Kanal Tedavisi Uygulamaları)

Travma sonucu dişlerde oluşan çatlaklar ve kırıklar, ilerlemiş diş çürükleri, yanlış tedavi süreçleri ya da restorasyonlar  nedeniyle dişler içinde bulunan pulpa (Sinir-Damar paketi) dokusu tahrip olur. Pulpa dokusunun çıkarılıp, diş kanalının temizlenip dezenfekte edildikten sonra kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilir.

Ortodonti

Nedir, Neden Uygulanır?

Çene içerisinde veya üst ile alt çene arasındaki dişsel ve kemiksel anomalileri, düzensizlikleri tedavi etmeye yönelik diş hekimliği dalıdır.
Güzel ve estetik bir gülümsemenin ötesinde Ortodonti ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
Diş teli uygulaması gibi ortodontik tedaviler, düzgün sıralanmayan, çapraşık dişleri düzeltmek için uygulanır. Bu sorunlar ortadan kaldırılınca ağız sağlığınız da korunmuş olur. Çapraşık dişlerin temizlenmesi zor olduğu için çürük ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir.
Diş hekiminiz röntgen ve diğer araçları kullanarak ortodonti tedavisine ihtiyacınız olup olmadığına karar verir.

Tedavi ne zaman başlamalıdır?

Ortodonti için en uygun yaşlar 10 ile 16 yaş arasıdır. Bu dönem çocukların çene-yüz gelişiminin en yoğun olduğu dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde yapılacak ortodontik tedavilerle dişlerin düzeltilmesi daha hızlı ve kolaydır. Çene kemiklerindeki sorunlara (Örnek: Alt çenenin olması gerekenden daha önde konumlanması veya üst çenenin büyük olması) ortodontistler küçük yaşta müdahale ederek daha erken ve kısa zamanda çözebilmektedirler. Bu nedenle özellikle kendilerinde çene veya diş çapraşıklığı olan anne-babalar çocuklarını 7-8 yaşında bir ortodontiste götürerek çocuklarının aynı problemleri yaşama ihtimalinin önüne geçebilirler.
Ancak hastalar herhangi bir yaşta diş teli takabilirler. Günümüzde her geçen gün daha fazla erişkin diş teli takmaktadır.

Ortodonti tedavisi sırasında nasıl bir bakım uygulamalıyım?

Diş tellerinde yiyecek parçalarının ve bakteri plağının birikebileceği çok küçük açıklıklar bulunur. Bu durum lekelenmeye, beyaz noktalara, diş çürüğüne ve diş eti hastalığına neden olabilir. Bu nedenle her öğünden sonra dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak önemlidir.

En yaygın ortodonti tedavisi diş telleridir:

Ortodonti tedavisi bantlardan, tellerden ve braketlerden oluşur. Dişleri yavaşça doğru konumlarına yerleştirirler. Bu şekilde dişlerinizin karşılıklı ilişkisi düzelir.
Farklı tiplerde diş telleri vardır. Diş hekimi teşhise göre bu çeşitlerden en uygun olanına karar verir.

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti yani Çocuk Diş Hekimliği anabilim dalı, ağız ve diş sağlığının temellerinin atıldığı, bireyin tüm hayatını etkileyecek 0-16 yaş arası kritik dönemi kapsayan, bebek, çocuk ve gençlerin ağız ve diş sağlığını koruyup takip eden bölümdür. Ana amaç çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini sağlamaktır.

Ebeveynlerin Pedodonti ile ilgili en önemli sorusu Bebeğimin ilk diş hekimi muayenesini ne zaman yaptırmalıyım?’dır. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) önermektedir.

Pedodonti Alanındaki Ana İşlemler

Koruyucu Uygulamalar : 

Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişleri çocuğun sağlıklı beslenmesini sağlamanın yanında, konuşmanın gelişiminden de sorumludur. Süt dişlerinin bireyin hayatı boyunca devam edecek ağız ve diş sağlığına en büyük etkisi de, kalıcı dişlere rehberlik etmeleridir. Kapladıkları alanı kalıcı dişleri için korurlar. Dolayısıyla herhangi bir erken çekim söz konusu olduğunda bu doğal süreç sekteye uğrar ve kalıcı dişin gelişimi olumsuz etkilenir.

Pedodonti Ana Bilim Dalı’nın birinci amacı, ağız ve diş sağlığı sorunlarının oluşmasını önleyici tedbirler almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu birincil amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir.

Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi (Çocuk + Ebeveyn)

Fissür Örtücü (Diş Aşısı)

Fissür Örtücü: Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki derin, girintili ve çürümeye meyilli olukları (fissürleri) kapatıp, bakterilerin buraya ulaşmasına izin vermeyen ve böylece çürüğü önleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulaması da azı dişlerinin çürüğe elverişli girinti ve oluklarında besin birikimini önlemek, bu yüzeyleri daha kolay fırçalanır hale getirmek ve çürük riskini minimuma indirmek amacıyla bu akışkan sıvının Pedodontist tarafından diş yüzeyine uygulanması işlemidir. Bu uygulamalar Pedodontist tarafından 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Olası bir dolguya neden olacak çürüklerden korunmanızı sağlayacak fissür uygulamaları tüm çocuklara uygulanmalıdır.

Flor Uygulamaları

Flor: Dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir element.
Yeni çıkmış dişlerin diş minesi henüz tam olarak olgunlaşmamıştır. Dolayısıyla bu yeni çıkmış dişler çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, henüz tam olarak olgunlaşmamış diş minesini kuvvetlendirerek dişi dış etkenlere karşı korur, olası diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Tüm dişlerin tüm yüzeylerine uygulanabilecek flor jelin, doğru uygulandığında hiçbir yan etkisi yoktur.

Hastalara rahatça uygulanabilecek koruyucu bir tedavi olan Flor uygulaması, çocukların bulunduğu çürük risk grubuna göre değişmekle birlikte, ortalama 6 ayda bir Pedodontist tarafından uygulanmalıdır.

Diş Çürüğü Tedavileri

Diş çürüğü, diş üzerindeki bakterilerin besinleri fermente etmesi sonucu üretilen asitlerle, diş sert dokularının yıkımıyla başlayan bir hastalıktır.
Tedaviler çürüklerin temizlenmesi, dolgu işlemleri, enfeksiyon ilerlemiş ise sinir tedavilerinin yapılması ve olay çok ilerlemiş ise dişin çekilmesi ile sağlanmaktadır.

Diş Travmaları

Çocuklarda en sık görülen önemli diş sağlığı sorunlarından biri de travma nedeniyle oluşan diş kırıkları, dişin yerinden çıkması veya yer değiştirmesi gibi durumlardır. Diş travmalarının olası zararlarından korunmak için travma şekli ve büyüklüğü nasıl olursa olsun eğer bilinç kaybı, kanama, denge kayıpları, baş ağrısı, kusma, bulantı, konuşma zorlukları gibi genel sağlık durumu ile ilgili bir problem yoksa en kısa sürede mutlaka Pedodontistinize başvurmalısınız. Bu gibi durumlarda hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak, gerekli tedavi yapılır.

Yer Tutucular

Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla daimi dişin gömük kalmasını veya çıkmaması gereken, farklı bir yerden çıkmasını, dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını önlemeye yarayan apareylerdir.

İmplant, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

İmplant Nedir?
Çürük veya travmaya bağlı diş eksikliklerinde, kaybedilen diş dokusunun yerine uygulanan, yapay bir kök gibi çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır.

Bana yapılabilir mi?
Önemli bir sistemik rahatsızlığı olmayan, radyolojik ve klinik muayeneler sonucu yeterli kemik dokusu görülen her bireye yapılabilir. Diş ve çene gelişimini tamamlamış her kişiye implant uygulanabilmektedir.

Acı çeker miyim?
Implant, diş eksiklerinin tedavisinde uygulanan en iyi ve en modern yöntemdir. Günümüzde ileri teknoloji materyaller sayesinde implant uygulamaları çok daha kolay, ağrısız ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Titanyum materyalinin üzerine uygulanan yeni materyaller ile implantlar artık çene kemiğine daha çabuk yapışmakta ve bu sayede implant üzerine protez uygulamaları kısa sürede yapılabilmektedir.

Lokal anestezi altında yapılan implant operasyonlarının, çekim ve diğer ağız içi cerrahi işlemlerden hiç bir farkı yoktur. Operasyon sırasında herhangi bir acı hissedilmeyeceği gibi operasyon sonrası da yeterli bakım ve doktor tavsiyelerine uyarak rahat geçmektedir.

Tedavi sonrasında problem yaşar mıyım?
Tıptaki son gelişmelerle implantların başarı oranı %95’lere kadar çıkmıştır. İyileşme dönemi sorunsuz geçen implantlar, düzenli bakım ile ağızda yıllarca kalır.

Zararı var mı?
Implantların vücuda herhangi bir zararı olmadığı gibi, mevcut kemiği tutarak dişsiz bölgelerdeki kemik erimelerini engellemektedir.

Sigara kullanıyorum zararı olur mu?
Yapılan araştırmalar, sigara kullanımının implant çevresinde enfeksiyon oluşma, dolayısıyla kemikle bütünleşememe riskini arttırdığını göstermiştir. Yoğun sigara kullanan ve ağız hijyeni yeterli olmayan kişilere implant uygulaması önerilmemektedir.
Implant tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ya da randevu almak için İletişim

Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Nedir?
Diş ile ilgili tüm cerrahi işlemler, yüz ve çene kemiklerindeki patolojilerin tedavileri ağız & diş & çene cerrahisi kapsamında incelenir.
Ağız & diş & çene cerrahisinde ana işlemler:

  • Yirmi Yaş Cerrahisi
  • Gömük Diş Tedavisi
  • Çene Kemiğindeki Kist Operasyonları
  • Ağız içi Kanser Tedavileri
  • Ağız içi Eklem Problemleri
  • Dil ve Dudak Yaraları
  • Çene Kırıklarının Tedavisi
  • Sinüs Lifting Operasyonları

Diş cerrahisinde gelişen teknikler sayesinde, işlem sonrası kanama, şişlik, ağrı gibi problemler minimuma indirilmiştir. Özellikle lazerli tedaviler doku endikasyonlarını önlemekte, hem işlem sırasında hem işlem sonrasında hastanın maksimum rahatlığını sağlamaktadır.