Anesteziyoloji ve Reanimasyon

Sağlık sorunlarının tedavisinde cerrahi operasyonlar esnasında ağrı, sızı hissedilmemesi için ameliyattan önce uyuşturma uygulanır.

Anestezi, bütün uyuşturma çeşitlerinin genel adıdır ve kelime anlamı hissizliktir. Anestezi ve reanimasyon uzmanı hekimler tarafından, ameliyat esnasında hastanın acı hissetmemesi için uygulanan bir tıbbi uygulamadır.

A-Genel anestezi: Anestezinin başlangıcından sonuna kadar uykuya benzer rahat bir durumda bulunursunuz. Şuuru ve ağrı duyma hissini ortadan kaldırır. Anestezi, hazırlayıcı bir iğneden sonra başlar, bu genelde kısa girişimler için yeterli bir anestezi ilacıdır. Uzun süren girişimlerde iğne tekrarlanır veya anesteziye gaz şeklinde bir ilaçla maske veya entübasyon anestezisi şeklinde devam edilir. Maske anestezisinde oksijen ve anestezi ilacı ağız ve burun üzerine konulmuş maske aracılığı ile verilir. Entübasyon anestezisinde oksijen ve anestezi ilacı size uyuduktan sonra nefes borusuna iletilen bir sistem vasıtası ile verilir. Entübasyon, nefes alabilmek için yüksek bir emniyet sağlar akciğerleri kusma sonucuna karşı korur. İlave olarak verilecek kas gevşetici ilaçlarla ameliyat şartları daha iyi bir duruma getirilebilir ve anestezi miktarı azaltılabilir.

B-Bölgesel Anestezi (Lokal veya sinir çevresi anestezisi, infitirasyon anestezisi) Vücudun belli kısımlarında veya doğrudan doğruya ameliyat bölgesindeki ağrı hissini ortadan kaldırır (Örneğin, sadece bir kolda ağrı hissini ortadan kaldırması). Spinal ve epidural anestezide omuriliğe giden ağrı sinirleri belirli yerlerde etkisiz hale getirilir. Buna ilaveten uyuşturucu ilaç omurganın belirli bölgesinde, hassas ağrı sinirlerinin yakınlarına, enjekte edilir. Batırılış sahası evvelden uyuşturulduğu için, iğnenin batırılışı çoğunlukla acısızdır. Özellikle hamilelerde, anne ve bebeğin sağlığı açısından en çok önerilen yöntemdir.